HAMMERSHØI SS16

Bryd tabuet: Et perfekt univers

Søndag er en god anledning til et personligt indlæg og nogle dybere tanker. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg synes altid søndage har tendens til at være en smule melankolske. Man er mere sløv, sangene i radioen sænker tempoet yderligere og jeg tror de færreste af os egentlig gider lave noget særligt. Men i dag vil jeg tage et emne op, som godt kan provokere lidt – og som jeg har tænkt over siden i går aftes, hvor vi sad samlet med svigerfamilien omkring aftensmaden. Temaet er det perfekte liv på Facebook, Instagram, Pinterest, blogs, mm.. Et tema der faktisk provokerede mig lidt, mest af alt fordi jeg ikke rigtig kan finde ud af hvad der ligger i det. Derfor vil jeg prøve at sætte nogle ord på.

Det her indlæg kommer til at omhandle Instagram og egentlig går Pinterest vel i samme kategori. I min verden er Instagram ikke perfekt og jeg bliver faktisk små-irriteret over at folk kan tænke det er et showroom, en måde at vise sig frem og få en masse opmærksomhed. Med et ord, at verdenen er falsk. For det synes jeg er forkert. Jeg har en Instagramprofil og en blog med mange følgere/læsere, og jeg værdsætter hver og én – men jeg ved også hvad i vil have. For jeg tvivler på, at i ville elske at se mit gulv med små beskidte poteaftryk, køkkenbordet fyldt med opvask eller vores toilet for den sags skyld. Og det er her jeg ser en balance – for disse billeder er ikke Instagram for mig. For at være hel ærlig for jer, så er jeg ikke kæmpe fan af mørke hverdagsprofiler, da de ikke er essencen af min Instagram. Jeg bruger denne socialeplatform til at samle og vidergive inspiration, idéer og anvendelsesmuligheder. Samtidig med det har jeg fået et super godt forhold til nogle af de andre profiler, som jeg ved jeg deler denne passion for boligindretning med. Men det er ikke kun boligprofiler der fanger min opmærksomhed. Tværtimod. Jeg elsker at følge rejse-profiler der får mig til at drømme, mad/dessert-profiler der får mine tænder til at løbe i vand og så nyder jeg at følge med i, hvad vores familie går og pusler med sådan en søndag som i dag.
Jeg har altid en dejlig og positiv oplevelse af at færdes på netop Instagram og Pinterest fordi jeg bagefter kan lægge telefonen fra mig og være i godt humør, i stik modsætning til Facebook der i min optik primært bruges til at vise sig selv eller sin familie frem, beklage og brokke sig over al verdens småproblemer og ikke mindst, til at stille sig selv i et virkelig godt lys. Alle de tests, som folk kan tage igen og igen, til de opnår det præcise citat eller den ønskede “spådom”, de nu kan poste til offentligskue og derved fortælle alle deres venner, at de har et navn der gør dem omsorgsfulde, en væg der gør dem til jordens bedste forældre eller et citat der får dem til at virke overskudsagtige. En verden jeg lige nu ikke kan rumme, og som egentlig er til stor irritation for mig. For hel ærlig, så ved mine forældre at jeg synes de er jordens bedste, de ved selv de er kærlige og viser mig hver eneste dag at de vil gøre alt for min lykke – og de ved jeg er taknemmelig. Mine forældre behøver aldrig selv gøre opmærksom på disse ting, for tro mig, jeg skal nok fortælle dem det og det kommer i bund og grund ikke andre ved. Eller hvad tænker du?

Jeg har det seneste år ikke lagt skjul på, at mit liv ikke er perfekt. Faktisk tværtimod. Men jeg vil ikke klage mig og være en belastning for hele min sociale omgangskreds, ved diverse negativladet statusopdatering eller billeder af mit personlige kaos. For mig er et billede af et køkken der roder det samme som en tekst hvor du giver udtryk for dit dårlige humør. Det er da ikke særlig inspirerende. Jeg har haft det svært og jeg har indraget jer i det, da jeg synes i skulle lære mig at kende – men jeg har ikke vist jer det der gemmer sig bag facaden, og denne grænse synes jeg er virkelig vigtig. Selvfølgelig må/skal i vide hvad jeg tumler med, men mine personlige problemer skal på ingen måde blive jeres hovedpine.

Jeg elsker lyse, rene linjer. Jeg elsker billeder der er stylede, men også dem der personliggør nogle designelementer der efterhånden ses i mange danske hjem. Jeg elsker de boliger der viser en gennemført stil, de billeder hvor pynten på reolen står sirligt placeret eller rodet er organiseret og smukt. Jeg bruger afsindig lang tid på at tage billeder så man sjældent kan se stikkontakter og ledninger, jeg drejer planterne så den flotteste side fremgår og ofte flytter jeg rundt. Det er min hobby og jeg elsker det, og samtidig ved jeg, at i er vilde med at se diverse designs i brug og ikke blot til pynt. Jeg bruger også tid på at style, slæbe ting fra ét rum til et andet og skyde hundredevis af billeder. Jeg føler det er dét jeg gerne vil vise udadtil og give jer, det er det jeg er god til og elsker at dele med jer. Grunden til mine tanker og min egen brug af Instagram og Pinterest er, at jeg viser og deler dét, jeg også gerne vil se fra andre. En fin balance mellem personlighed og smukke billeder. Jeg elsker inspirationen, at opdage nye brands, kontakten med andre profiler og store firmaer, brugen af designs fra hjem til hjem og som sagt, den gode positive stemning og de mange smukke æstetiske indtryk man efterlades med. Jeg tror de fleste kan se balancen, for selvfølgelig bor de mest populære instagrammere ikke uden rod og kaos, men de vælger dog, ikke at dele det med flere tusinde følgere og det synes jeg er skønt!
Mange gør grin med disse billeder eller stiller sig uforstående overfor det univers der eksisterer, eksempelvis den snak vi havde i går. Men jeg tror, det udelukkende er fordi vi alle opfatter disse sociale medier forskelligt og bruger dem til vidt forskellige ting. Der skal være plads til alle, og derfor synes jeg ikke man kan hænge det perfekte univers ud. For tro mig, jeg er med garanti ikke den eneste der kæmper med indre dæmoner. Men jeg vil også minde jer om, at ikke alt er falsk og opstillet. Jeg har gennem dette indlæg valgt at bruge 12 billeder fra mine seneste to måneder på Instagram. Jeg kan tydeligt se hvilke af disse billeder, der er opstillet som inspiration og skabt for min personlige kreativitet, og hvilke ni, der rent faktisk er billeder taget af vores bolig som den ser ud lige nu, i morgen og om en uge. Det jeg vil sige med dette indlæg er, at en perfekt profil også er ærlig. Ingen kan få sit hjem, sin mad eller rejse til at fremstå 100 % som noget det ikke er, og du vil derfor altid se en del af virkeligheden. Hvad end et billede er taget ned fra væggen, der ligger julepynt på bordet eller lysestagerne står stablet som på mine tre kunstige billeder her. Er de falske? Det synes jeg ikke, for det er billeder jeg har taget med elementer fra vores hjem – det er bare placeret et sted de ikke plejer.

Der skal være plads til alle typer, og heldigvis har vi alle magten til at follow eller unfollow. For en blogger som mig, er der noget fascinerende og smukt over det såkaldte perfekte univers, der giver mig lyst til at eksperimentere med trends, tendenser og idéer. For mig handler det om at skabe det bedste med det du har – vær dig selv og vær stolt af det. Lad dig inspirere af de sociale medier, men bevar din personlighed og stil. Få idéen til dit drømme univers, drop misundelse og anklager om falskhed, og nyd i stedet den positive og fine stemning. Den skal vi ikke undervurdere, i et kaosramt 2016.

4 kommentarer

 • Birgitte

  Jeg syntes at IG er et spændende forum. Jeg elsker at se alle de forskellige profilere om de er falske/opstillet eller sig selv kan jeg ikke dømme ud fra billeder. Jeg prøver ind imellem at tage nogle optillede billeder og er begyndt at
  Forbedre dem med apps, men jeg vil aldrig komme på linje med mange af profilerne på IG og det er ok

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Herligt med respons – det er netop det jeg håbede at opnå med dette indlæg.
   Det handler nemlig om at finde sin egen stil og bruge det, præcis som man selv har lyst til.
   Jeg blev derfor provokeret af, at skulle have at vide hvor falsk et univers de mente det var 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er meget enig med at det ikke er falsk!
  Jeg synes godt, at man kan sammenligne platforme som instagram med virkeligheden, og endda meget nemt:
  Hvis man får gæster eller man skal ud, gør man noget ud af det. Jeg støvsuger, tørrer støv af, sætter tingene herhjemme helt rigtigt, inden der kommer nogen. Jeg gør også noget ud af mig selv, sætter håret, vælger tøj med omhu og gør noget ud af mit ansigt. Det er virkeligheden, men også her vælger man, hvad der skal ses. Man vil altid gerne vise sin gode side, om det er på sin instagram, sit ansigt eller sin personlighed.
  Når det er noget man deler med andre, og hele verden kunne se med, hvis den ville, så vælger man, hvad man viser frem, og det er helt ærligt ok. Sådan har det været længe inden sociale medier, og sådan vil det nok blive ved med at være 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dejligt med respons.
   Du forstår præcis hvad det er jeg mener og ville sige med dette indlæg. For som du skriver, så ønsker vi jo altid at vise den bedste udgave af os selv, vores bolig, familie eller lignende.
   Tak fordi du læste med :*

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HAMMERSHØI SS16